Vés al contingut

Àmbits de treball /

Fusta

Tòfona

Plantes aromàtiques i medicinals

Química verda

Pinyons

Planificació i gestió del medi

Innovació en treballs forestals

Serveis /

Desenvolupament de producte

Assessorament

Formació

Certificació

Projectes a escala

Projectes /

Un edifici que obre camí:
el cas del Hub Forestal

Bioproductes amb biomassa forestal mediterrània

Associació de Productors de Tòfona de Catalunya

Cooperativa Sambucus
plantes aromàtiques i medicinals

PRISMA, fusta i innovació:
un projecte transformador

Soriguera, una aposta pels apisatges resilients

Maquinària MALWA

Cooperativa SAMBUCUS

Des del Hub Forestal, assessorem iniciatives que connecten la gestió sostenible dels recursos forestals amb la dinamització de l’economia local i la creació de paisatges resilients. Un exemple d’aquesta tasca és el suport prestat a la creació i consolidació de la cooperativa E.I. Sambucus SCCL, una entitat nascuda arran d’un encàrrec del Consorci del Lluçanès al CTFC l’any 2011 per estudiar la viabilitat de produir i comercialitzar plantes aromàtiques i medicinals (PAM) al territori.

A partir d’un treball de camp i una anàlisi edafoclimàtica, es va definir una proposta de cultius adaptats al context mediterrani i es van identificar possibles productes finals: des d’infusions i condiments fins a planta viva. Aquest procés va culminar amb la creació de Sambucus, una cooperativa de treball i d’inserció social que ofereix oportunitats laborals a persones en risc d’exclusió a través de la producció, transformació i comercialització de PAM.

El CTFC ha acompanyat el projecte des dels seus inicis i l’any 2012 va dur a terme un estudi comparatiu de diferents espècies de plantes i arbustos aromàtico-medicinals presents en la vegetació espontània de la zona per a introduir-los com a cultiu, amb la finalitat d’elaborar productes finals comercials, amb l’ajuda del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. L’estudi va permetre identificar les poblacions silvestres i valorar el cultiu de plantes comercials. En aquest context, es van elaborar 14 fitxes productives: una dedicada a la recol·lecció silvestre sostenible de malva, saüc i romaní; i 13 dedicades al cultiu diferents espècies aromàtico – medicinals (tarongina, poliol, farigola, sàlvia, espígol, estragó, sajolida, hisop, julivert pla, anet, camamilla, alfàbrega i orenga).

Al llarg dels anys, la col·laboració ha continuat en matèria de formació i innovació tecnològica, donant suport a Sambucus en la millora dels processos de transformació, com ara l’assecatge o l’obtenció d’essències. L’any 2025, la cooperativa ha recol·lectat timó silvestre del seu entorn, i al Hub Forestal en vam transformar les plantes en oli essencial — una iniciativa que exemplifica una bioeconomia circular, sostenible i plenament arrelada al territori.

Avui dia, Sambucus s’ha consolidat com un referent en el sector de les infusions ecològiques i innovadores, com ara la seva línia d’infusions salades, i ha estat reconeguda com una de les iniciatives alimentàries locals més sostenibles del país.

Fem costat al teu projecte
amb criteris de qualitat i sostenibilitat

Certificacio_Aplicable_logo_HUB